banner 0banner 1banner 2banner 3banner 4banner 5banner 6banner 7banner 8banner 9
Leren Van Elkaar

Onze projecten 'Leren van de Besten'

uitgangssituatie


In de Peruaanse Andes leven honderdduizenden boerenfamilies onder miserabele omstandigheden. Ondanks de uitgestrektheid van hun gebied kunnen ze zichzelf niet van voldoende voedsel voorzien. Tussen de 40 en 60% van de kinderen is chronisch ondervoed, de leefomstandigheden zijn mensonterend.

Kinderarbeid, alcoholisme zowel bij vaders als bij moeders, huiselijk geweld, een keur van chronische ziekten onder alle lagen van de bevolking en nog veel meer ellende hangen nauw samen met het onvermogen van de boeren om hun land effectief te gebruiken. Hun wanhoopt leidt tot sociale onrust. Vaak lijkt migreren, naar de grote steden of het oerwoud, de enige kans op iets als een toekomst.  

Maar er is een oplossing.

Deze vergeten bevolkingsgroep kan geholpen worden.


intercambio_1.jpg


De methode Pachamama Raymi (spreek uit 'Patsja Mama Rajmi') stimuleert boerenfamiiles op een onorthodoxe en uitdagende manier om hun kwalitiet van leven te verbeteren, namelijk door hen te motiveren om deel te nemen aan wedstrijden.

Tijdens die wedstrijden brengen boeren en boerinnen uit de dorpen binnen het werkgebied studiebezoeken aan dorpen met een veel betere kwaliteit van leven. Tijdens hun bezoeken leren zij op welke manier ze meer en meer gevarieerd kunnen gaan produceren en daardoor de ondervoeding van hun kinderen sterk kunnen verminderen. Daarnaast leren ze hoe ze hun huisvesting en persoonlijke hygiëne kunnen verbeteren, waardoor onder andere het aantal gevallen van besmettelijke ziekten sterk zal dalen.

Na terugkeer in hun eigen dorpen, passen de deelnemers aan de studiereizen hun nieuw verworven kennis toe in hun eigen praktijk én dragen die over aan de overige families. Aan het eind van elke wedstrijd worden de families en de dorpen die de meeste vooruitgang hebben geboekt, beloond met aantrekkelijke geldprijzen. Elk van de wedstrijden neemt ongeveer 6 maanden in beslag

cosina_mejorada_2.jpg


De Pachamama Raymi methode is een bewezen succes. De ervaring leert dat er maximaal 3 jaar voor nodig is om het zelfvertrouwen en de daadkracht van de doelgroep zodanig te stimuleren, dat zij in staat is om, op eigen kracht en zonder verdere hulp van buitenaf, het gebruik van haar hulpbronnen én haar kwaliteit van leven verder te verbeteren.

realización Alpakita